Opinie o Nas
 




 

Tytanit Symulator Wzrostu 500ml


  • Netto-Preis: €8,37
    €9,96
  • Nicht verfügbar
  • szt.

TYTANIT to płynny, mineralny stymulator wzrostu i plonowania roślin. Aktywuje i wzmacnia naturalne procesy fizjologiczne w roślinach i w ten sposób korzystnie wpływa na parametry jakościowe i ilościowe plonu.

TYTANIT polecany jest w uprawach wszystkich gatunków roślin rolniczych i ogrodniczych, do stosowania dolistnego. Może być także stosowany w trakcie nawadniania roślin (fertygacja, podlewanie).

TYTANIT jest niezbędny w okresach intensywnego rozwoju i wzrostu roślin oraz w warunkach osłabienia roślin przez czynniki stresowe.

Najważniejsze korzyści związane ze stosowaniem stymulatora TYTANIT to przede wszystkim:

  • zwiększenie plonowania roślin
  • poprawa parametrów jakościowych plonu
  • poprawa zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe i wodę
  • poprawa zdrowotności roślin i ich tolerancji na niesprzyjające warunki uprawowe.

Wyniki licznych badań pozwoliły dobrze poznać mechanizm działania preparatu, a wdrożenia polowe pokazały jego bardzo wysoką skuteczność w poprawie produktywności roślin i jakości plonu.

TYTANIT korzystnie wpływa na funkcje fizjologiczne roślin.

  1. Zwiększa zawartość chlorofilu w liściach, co intensyfikuje fotosyntezę i w efekcie korzystnie wpływa na przyrost biomasy i plon roślin.
  2. Znacząco poprawia efektywność procesu zapylenia i tworzenia organów stanowiących plon (nasiona, owoce).
  3. Istotnie zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby, zwłaszcza potasu (K), azotu (N), magnezu (Mg) i wapnia (Ca) oraz żelaza (Fe).
  4. Wzmacnia naturalną odporność roślin na czynniki stresowe.
  • Składniki: Tytan (Ti)
  • g/l: 8,5
  • % (m/m): 0,8

TYTANIT jest jednym z głównych produktów wykorzystanych w strategii wspomagania naturalnej odporności roślin STRESS CONTROL SYSTEM (SCS).

Badania nad tytanem jako korzystnym pierwiastkiem dla roślin rozpoczęto już na początku XX wieku. Pomimo obecności tytanu (Ti) w skorupie ziemskiej i jego zawartości w większości gleb, pierwiastek ten występuje w formach niedostępnych dla roślin. TYTANIT® to produkt, który od lat 90. z powodzeniem jest stosowany przez tysiące rolników w Polsce i na świecie. Ponad 20 lat badań, doświadczeń i wdrożeń pozwoliło firmie INTERMAG dokładnie poznać mechanizm jego działania.

TYTANIT® jest katalizatorem naturalnych procesów fizjologicznych w roślinach, wpływając korzystnie na jakość i wielkość każdego plonu. W wyniku prowadzonych przez firmę badań nad aktywnymi cząstkami tytanu, uzyskano aTIUM® – unikalną molekułę. aTIUM® to biodostępny, organiczny związek tytanu. To dzięki aTIUM®TYTANIT® jest tak skuteczny.




Stosowanie:

DOKARMIANIE DOLISTNE
 
Terminy stosowania Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 0,2–0,4
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29);
0,2–0,4
II – początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 0,2–0,4
III początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 0,2–0,4
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I – ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
    jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego  (BBCH 39–45) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 0,2–0,4
ŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I –ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
    jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
0,2–0,4
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 0,2–0,4
OWIES
I – rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
II – strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 0,2–0,4
RZEPAK
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 0,2–0,4
wiosna:
I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36);
0,2–0,4
II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni 0,2–0,4
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,2–0,4
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 0,2–0,4
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,2–0,4
BURAK
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); 0,2–0,4
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 0,2–0,4
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 0,2–0,4
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16);
0,2–0,4
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); 0,2–0,4
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) 0,2–0,4
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); 0,2–0,4
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 0,2–0,4
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) 0,2–0,4
JABŁOŃ,  GRUSZA
I–II  – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni; 
0,2–0,4
III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 0,2–0,4
V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) 0,2–0,4
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) 0,2–0,4
ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) 0,2–0,4
MALINA
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) 0,2–0,4
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 0,2–0,4
PORZECZKA
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) 0,2–0,4
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
WINOROŚL
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55);   0,2–0,4
III – biały pak (BBCH 58–59); 0,2–0,4
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,2–0,4
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); 0,2–0,4 
 
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,2–0,4 
 
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,2–0,4
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61);
0,2–0,4 
 
POMIDOR
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,2–0,4 
II – widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53); 0,2–0,4 
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,2–0,4 
OGÓREK
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 0,2–0,4 
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,2–0,4 
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 0,2–0,4 
WARZYWA KAPUSTOWATE
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 0,2–0,4 
II –   części roślin przeznaczonych do zbioru osiągają 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43)
0,2–0,4 
WARZYWA KORZENIOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 0,2–0,4 
CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
0,2–0,4 
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 0,2–0,4 
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4 
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 0,2–0,4 
 
FERTYGACJA
Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku (tj. 0,02–0,04 l preparatu TYTANIT na 1000 l pożywki gotowej do użytku).
 
W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny.
W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji.
 
PODLEWANIE
Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem preparatu 0,02–0,04% (20–40 ml preparatu w 100 litrach wody).