Sumin Fitogard 5ml do ECO zaprawy nasion
- Ajouter votre opinion:
- Kod towaru: 5907102013837
- Fabricant: Sumin
-
Disponibilité: Indisponible
-
Prix net: €2,26
€2,78 - szt.
Sumin Fitogard 5ml do ECO zaprawy nasion
Ocet winny – substancja podstawowa będąca środkiem o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym.
Naturalny, wodny roztwór kwasu octowego wykazujący działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Produkt w formie płynu do rozcieńczania wodą, do stosowania w formie zimnego roztworu wodnego, jako zaprawa nasienna dla marchwi, pomidora, papryki, kapusty oraz do dezynfekcji mechanicznych narzędzi tnących. Dezynfekcja narzędzi zabezpiecza przed przenoszeniem takich chorób jak bakteryjna plamistość liści ( klon, magnolia, róża, śliwa), zaraza ogniowa (jabłoń, grusza, aronia) czy holenderska choroba wiązów. Preparat jako fungicyd skutecznie aktywuje mechanizmy samoobrony upraw. W zaprawianiu nasion odgrywa ważną rolę w eliminacji grzybów i bakterii fitopatogennych, które wpływają na osłabienie zdolności kiełkowania.
Opis działania
Produkt w formie płynu do rozcieńczania wodą. Do zaprawiana nasion stosujemy w formie zimnego roztworu wodnego, w którym przez krótki czas namaczamy nasiona.
W przypadku dezynfekcji narzędzi należy użyć roztworu po zakończeniu użycia na każdej z roślin.
Zalety produktu SUMIN FITOGARD
- produkt naturalny,
- wykazuje działanie bakteriobójcze,
- nie ma bezpośredniego ani opóźnionego szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt oraz na środowisko, w przypadku wykorzystania zgodnie z etykietą,
- nie zawiera szkodliwych i toksycznych substancji,
- produkt nie zawiera GMO.
Produkt należy stosować wg dawek podanych w poniższej tabeli:
Uprawa | Zwalczane | Zastosowanie | Okres stosowania | Liczba zabiegów | Przerwa w stosowaniu | Dawka |
Marchew, pomidor, papryka
w uprawie polowej
|
Grzyby alternaria: Alternaria spp | Płyn do zaprawiania nasion przed wysiewem | Jesień/ wiosna | 1 | Brak | 0,25-0,5 ml środka w 1 l wody na 1 kg nasion. Nasiona powinny być przez krótki okres czasu namaczane w przygotowanym roztworze, a następnie z niego wyjmowane. |
Pomidor, papryka, kapusta
w uprawie polowej lub pod osłonami |
Clavibacter Michiganensis Clavibacter Michiganensis subsp. michiganensis Pseudomonas syringae pv. Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria Botrytis aclada
|
Płyn do zaprawiania nasion przed wysiewem | Jesień/ wiosna | 1 | Brak | 0,25-0,5 ml środka w 1 l wody na 1 kg nasion.
Nasiona powinny być przez krótki okres czasu namaczane w przygotowanym roztworze, a następnie z niego wyjmowane. |
Głóg, aronia, jabłoń, śliwa, grusza, róża | Zaraza ogniowa Erwinia amylovora | Płyn do dezynfekcji mechanicznych narzędzi tnących | Raz dziennie lub przed każdym użyciem narzędzi (przed cięciem, ścinaniem rośliny) | Po zakończeniu użycia narzędzi na każdej z roślin | 4 ml środka w 1 l wody | |
Forsycja, magnolia, śliwa, grusza, jeżyna, lilak, borówka | Bakteryjna plamistość liści Pseudomonas syringae pv. syringae | Płyn do dezynfekcji mechanicznych narzędzi tnących | Raz dziennie lub przed każdym użyciem (przed cięciem, ścinaniem rośliny) | Po zakończeniu użycia narzędzi na każdej z roślin | 4 ml środka w 1 l wody |
Stosowanie SUMIN FITOGARD przeciwko grzybom oraz bakteriom (zgodnie z zapisami dokumentu SANCO/12896/2014-wer. 1 z dnia 27 marca 2015 r.)
Środki ostrożności:
Chronić przed dziećmi. Nie spożywać.
Warunki przechowywania
Produkt należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych, w temperaturze 3-35˚C. Po otwarciu zużyć lub zabezpieczyć szczelnie przed działaniem czynników zewnętrznych.
Okres ważności – 2 lata, gdy produkt przechowywany jest prawidłowo, zgodnie z instrukcją warunków przechowywania.
Skład: Ocet winny z wina czerwonego 10%
Opakowanie: 5 ml