Opinie o Nas
 




 

CyperKill Max 500 EC 250 ml

  • Legg til produktomtale:
  • Kod towaru: 5907772511718
  • Produsent: AgroPak
  • Tilgjengelighet: Dostępny na magazynie

  • Nettopris: €13,74
    €14,84
  • szt.

Cyperkill Max 500 EC jest środkiem owadobojczym w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu kontaktowym i żołądkowym, przeznaczonym do zwalczania szkodnikow ssących i gryzących w roślinach rolniczych i warzywnych. Na roślinie działa powierzchniowo. Przeznaczony do stosowania przy u życiu opryskiwaczy polowych.

Zalety:

  • znane i sprawdzone rozwiązanie w ochronie upraw przed szkodnikami
  • niskie dawki
  • wysoka skuteczność
  • szybkie działanie
  • doskonały komponent do mieszanek z innymi produktami
  • szerokie spektrum działania
  • bezpieczny dla upraw

Zawartość substancji czynnej

cypermetryna (związek z grupy pyretroidow) – 500 g/l (51,6%)

Sposób działania

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu kontaktowym i żołądkowym, przeznaczonym do zwalczania szkodników ssących i gryzących w roślinach rolniczych i warzywnych. Na roślinie działa powierzchniowo.

Uprawa Zwalczane
szkodniki
Maksymalna/
zalecana
dawka dla
jednorazowego
zastosowania
Termin stosowania
ROŚLINY ROLNICZE
Pszenica
ozima,
pszenica
jara
Mszyca zbożowa 0,05 I/ha Zabieg wykonać po wykłoszeniu, nie później niż do okresu dojrzałości mlecznej ziarna (BBCH 59-73)
Skrzypionki Środek stosować od początku wylęgania się larw (pszenica w fazie BBCH 39-65)
Jęczmień
jary
Skrzypionki Środek stosować od początku wylęgania się arw (jęczmień w fazie BBCH 39-65)
Ziemniak Larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej 0,06 l/ha Środek stosować na larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej (ziemniak w fazie BBCH 10-51)
Rzepak
ozimy
Słodyszek rzepakowy, chowacz czterozębny – ograniczenie
występowania
0,05 l/ha Zabiegi stosować zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu chrząszczy (rzepak w fazie BBCH 39-59)
Chowacz podobnik Zabieg wykonać w początkowym okresie opadania płatków kwiatowych (rzepak w fazie BBCH 65-67)
ROŚLINY WARZYWNE
Kapusta
głowiasta
Gąsienice tantnisia krzyżowiaczka 0,05 l/ha Opryskiwać w okresie masowego wylęgania się gąsienic (kapusta w fazie BBCH 10-46)
Groch
siewny
Mszyca grochowa Opryskiwać po wystąpieniu licznych kolonii mszyc (groch w fazie BBCH 19-55)
Por Wciornastki Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników (por w fazie BBCH 11-47)
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN
W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
ROŚLINY ROLNICZE
*Konopie siewne (włókniste) Mszyce, pchełki, wciornastki 0,05 l/ha Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników, od fazy drugiego liścia właściwego do momentu, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatostanowe (BBCH 12–59)
*Len zwyczajny (uprawa na olej, uprawa na włókno)
Pchełki, wciornastki
0,05 l/ha Uprawa na włókno: zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników, od fazy drugiego liścia właściwego do momentu, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatostanowe (BBCH 12–59).
Uprawa na olej: zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników, od momentu, gdy pęd osiągnął 90% typowej długości do fazy, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatostanowe
(BBCH 39–59) lub od pełni do końcowej fazy kwitnienia, gdy większość płatków opadła (BBCH 65–67)
*Gorczyca, rzepak jary Pchełki, słodyszek rzepakowy
Chowacz czterozębny – ograniczenie występowania
0,05 l/ha Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników, od momentu, gdy pęd osiągnął 90% typowej długości do fazy, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatostanowe (BBCH 39–59)
Chowacz podobnik, pchełki Zabieg wykonać od pełni do końcowej fazy kwitnienia, gdy większość płatków opadła (BBCH 65–67)
*Mak lekarski, słonecznik
Mszyce, pchełki
0,05 l/ha Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników, od momentu, gdy pęd osiągnął 90% typowej długości do fazy, gdy widoczne są pierwsze pąki kwiatostanowe (BBCH 39–59) lub od pełni do końcowej fazy kwitnienia, gdy większość płatków opadła (BBCH 65–67)
*Bobik, łubin, soja
Mszyce, zmieniki 0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy gdy pierwsze liście są w pełni wykształcone do fazy, gdy 80% strąków dojrzewa (BBCH 19–88)
*Burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak pastewny
Drobnica burakowa, mszyce, pchełka burakowa 0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników od fazy drugiego liścia właściwego do momentu, gdy korzeń osiąga dojrzałość zbiorczą (BBCH 12–49)
*Brukiew, rzepa Mszyce, pchełki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników od fazy 2 liścia właściwego do momentu, gdy korzeń osiąga dojrzałość zbiorczą (BBCH 12–49)
*Tytoń Wciornastki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodnika od momentu widocznych dwóch liści właściwych do fazy, gdy 90% torebek osiąga typową wielkość (BBCH 12–79)
ROŚLINY WARZYWNE
*Bób, fasola szparagowa
Mszyce, zmieniki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy gdy pierwsze liście są w pełni wykształcone do fazy, gdy widoczne są pojedyncze, nierozwinięte płatki kwiatowe (BBCH 19–55)
*Fasola zwyczajna (uprawa na suche ziarno), groch siewny (uprawa na suche ziarno)
Mszyce, zmieniki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy gdy pierwsze liście są w pełni wykształcone do fazy, gdy 80% strąków dojrzało (BBCH 19–88)
*Brukselka, kapusta czerwona, kapusta włoska
Bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, błyszczka jarzynówka, mszyce, pchełki, piętnówka, kapustnica, tantniś krzyżowiaczek, wciornastki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją po wystąpieniu szkodników od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do momentu, gdy główka osiąga 60% typowej wielkości (kapusta czerwona, kapusta włoska) / 60% rozgałęzień mocno zamkniętych (brukselka) (BBCH 10–46)
*Brokuł, kalafior
Bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, błyszczka jarzynówka, mszyce, pchełki, piętnówka, kapustnica, tantniś krzyżowiaczek, wciornastki
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją po wystąpieniu szkodników od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do momentu, gdy główka osiągnie typową wielkość (BBCH 10–49)
*Cykoria, endywia, kapusta pekińska, sałata Mszyce, zmieniki 0,06 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy uzyskano 80% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 12–48)
*Botwina, burak liściowy, jarmuż, pietruszka naciowa, rabarbar, roszponka, rukola, seler naciowy, szczaw, szczypiorek, szpinak Mszyce, zmieniki 0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy uzyskano 70% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 12–47)
*Koper ogrodowy
Mszyce 0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników, od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy uzyskano 70% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 12–47)
*Marchew, pietruszka, pasternak, seler, salsefia, skorzonera
Mszyce, połyśnica marchwianka
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników od fazy 2 liścia właściwego do momentu, gdy korzeń osiąga dojrzałość zbiorczą (BBCH 12–49)
*Chrzan, rzodkiewka Pchełki, mszyce
0,05 l/ha Zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, po wystąpieniu szkodników od fazy 2 liścia właściwego do momentu, gdy korzeń osiąga dojrzałość zbiorczą (BBCH 12–49)
*Cebula, czosnek, szalotka Wciornastki 0,05 l/ha Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników od fazy pierwszego liścia właściwego do fazy zamierania liści (okres zbioru) (BBCH 11–49)
ROŚLINY OZDOBNE
*Rośliny ozdobne
Błonkówki (larwy), mszyce, zmieniki
0,05 l/ha Zabieg wykonać po wystąpieniu pierwszych szkodników od fazy dwóch liści właściwych (od BBCH  12)

*w trakcie rejestracji

 

Karencja 

Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji): nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.

Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):

  • gorczyca, len zwyczajny (uprawa na olej), mak lekarski, rzepak jary, rzepak ozimy, słonecznik – 49 dni;
  • pszenica ozima, pszenica jara, jęczmień jary, ziemniaki, bobik, fasola zwyczajna (uprawa na suche ziarno), groch siewny (uprawa na suche ziarno), łubin, soja – 14 dni;
  • botwina, burak liściowy, cykoria, endywia, jarmuż, koper ogrodowy, pietruszka naciowa, rabarbar, roszponka, rukola, sałata, seler naciowy, szczaw, szczypiorek, szpinak, brokuł, kalafior, brukselka, kapusta głowiasta, kapusta czerwona, kapusta włoska, kapusta pekińska, bób, fasola szparagowa, cebula, czosnek, szalotka, por, groch siewny (cukrowy), brukiew, burak cukrowy, burak ćwikłowy, burak pastewny, pasternak, rzepa, chrzan, marchew, pietruszka, rzodkiewka, seler, salsefia, skorzonera – 7 dni;
  • konopie siewne (uprawa na włókno), len zwyczajny (uprawa na włókno), rośliny ozdobne, tytoń – nie dotyczy.

Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny przeznaczone na paszę do dnia, w którym zwierzęta mogą być karmione tymi roślinami (okres karencji dla pasz): nie dotyczy.

Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny do dnia, w którym można siać lub sadzić rośliny uprawiane następczo: nie dotyczy.