Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek 3/2017
Kwartalnik „Pieczarki“ służy rozwojowi pieczarkarstwa w Polsce od 1959 r. Adresowany jest przede wszystkim do producenta pieczarek oraz producentów podłoża, grzybni, przetwórców grzybów. Artykuły dotyczą najnowszych technologii uprawy pieczarek i boczniaka, chorób i szkodników oraz ekonomiki produkcji (w tym marketing, polityka rolna w Polsce i w UE).
W numerze 3/2017
Ergo – dr Krystian Szudyga
Technologia uprawy
Sygnały – dr Krystian Szudyga
Dyktylium i inne choroby pieczarki a okrywa – dr Nikodem Sakson
Co z 40kg/m2 – dr Nikodem Sakson
Samodzielny wysiew dokarmiaczy i dodatków do podłoży – inż. Maciej Grzeszek, dr Nikodem Sakson
Stronniczy przegląd wydarzeń branżowych. Wzrost zainteresowania uprawą pieczarki brązowej – inż. Maciej Grzeszek
Sekretne życie grzybni – mgr inż. Wojciech Konieczny
Elektroniczny pomiar wilgotności powietrza w hali uprawowej – dr Michał Michałkiewicz
Ochrona pieczarki
Badania nad możliwością wykorzystania olejków eterycznych w zwalczaniu szkodników pieczarki – dr Piotr Szafranek
Skuteczne metody ograniczania chorób bakteryjnych w uprawie pieczarki w okresie jesiennym – dr inż. Joanna Szumigaj-Tarnowska
Ekonomika produkcji i aspekty prawne
Ceny pieczarek – mgr Grażyna Stępka
Prognoza produkcji i eksportu świeżych i przetworzonych pieczarek w Polsce w 2017 r. – mgr inż. Tomasz Smoleński
Polski import świeżych i przetworzonych pieczarek – mgr inż. Tomasz Smoleński
Uciążliwość zapachowa – metody jej zapobiegania i zmniejszania oraz regulacje prawne – Jakub Janeta, Ewa Stec-Janeta, Michał Skrzypski
Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych
Zdrowie
Grzyby źródłem umami – szlachetnego i delikatnego smaku – Katarzyna Sobieralska, Iwona Golak-Siwulska
Branżowe rozmaitości
Wspaniałe potrawy z grzybów – Iwona Golak-Siwulska
Recenzja książki „Smaki boczniaka” – dr Krzysztof Szudyga
Branżowe rozmaitości – mgr inż. Grażyna Stępka
Święto Pieczarki 2017 w Wielichowie
25 lat firmy Wokas
Łosickie święto pieczarki „Pieczarkalia”